Onze straat actueler dan ooit!

Onze straat actueler dan ooit!

Vraag je je ook af waar onze straatnaam vandaan komt? Wie die Amelia Earhart is? Wel, de straat waar we sinds juni 2014 gevestigd zijn, werd vernoemd naar de eerste vrouwelijke pilote die in 1932 de Atlantische Oceaan overstak. In 1947 raakte ze echter vermist, en nu, 77 jaar later, zouden er brokstukken van haar vliegtuig teruggevonden zijn. Exciting!

Amelia Earhart, het is een naam die misschien niet meteen een belletje doet rinkelen. Nochtans was de Amerikaanse vliegenierster een vrouw van records. De eerste persoon die solo de Grote Oceaan overvloog, de eerste vrouwelijke passagier die de Atlantische Oceaan overstak of zelfs de eerste pilote die de Atlantische Oceaan overvloog: het zijn allemaal titels op naam van Amelia Earhart. In 1937 wou ze nog straffer doen: samen met haar navigator Fred Noonan zou ze een reis rond de wereld maken. Niet de eerste piloten die daar zouden in slagen, maar wel degenen met de meeste kilometers: 47.000 kilometer in totaal.

Vermist

Maar op 2 juli 1937 ging het mis. Na een laatste radiocontact verdwenen Earhart en Noonan samen met hun vliegtuig Lockheed Electra van de wereldbol. Geen van beiden gaf ooit nog een teken van leven en ook hun vliegtuig werd nooit teruggevonden. Intussen deden de vreemdste geruchten de ronde. Het duo zou bijvoorbeeld een noodlanding gemaakt hebben op het Japanse eiland Nikumaroro en door de plaatselijke bewoners zijn geëxecuteerd als spion.

Omdat de bewijzen altijd achterbleven besloot The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR) een intensief onderzoek te starten naar het onfortuinlijke duo. Verschillende keren vonden ze bewijs dat Earhart en Noonan wel degelijk hun vliegtuig hadden weten neer te zetten, op een rif voor de kust van datzelfde Japanse eiland Nikumaroro. Zo bleken er gedurende vijf dagen noodsignalen te zijn uitgestuurd vanaf het rif, in de periode na hun verdwijning. Maar tastbaar bewijs, zoals wrakstukken of onderdelen van een vliegtuig, werd nooit gevonden. Tot nu dus.

Nieuw onderzoek in 2015

De experts hopen alvast om nu zeer snel te kunnen achterhalen wat er gebeurd is tijdens de laatste vliegreis van de Lockheed Electra. Zeker nadat in mei 2013 ‘een afwijking’ werd vastgesteld in de oceaan, die mogelijk overeenkomt met de afmetingen van het verdwenen vliegtuig. In de zomer van 2015 gaan de experts daarom opnieuw naar de plek in Nikumaroro.

Hopelijk voor de laatste keer, om het mysterie rond de verdwijning van Amelia Earhart voorgoed op te lossen. Intussen verblijven wij, vol spanning, in het Planet Business Center, Amelia Earhartlaan 17!

Bron http://www.standaard.be/cnt/dmf20141029_01348986